top of page
Search
  • Virtuves Projekti

Virtuves ergonomikas pamatprincipi

Virtuves ergonomika ir svarīgāka nekā jebkurā citā telpā. Atkarībā no telpas funkcionalitātes ir atkarīgs, cik ērti tajā būs gatavot ēdienu. Kas jums jāņem vērā, lai plānotu savu jauno virtuves iekārtojumu? Šajā rakstā aplūkosim ergonomikas principus virtuves projektēšanas procesā


Virtuves Ergonomika
Virtuves standartu foto no grāmatas - Neufert "Architectural data"

Kas ir ergonomika?


Ergonomika ir principu kopums par priekšmetu izvietojumu telpā, lai nodrošinātu maksimālu funkcionalitāti un ērtības cilvēkiem. Ergonomikai ir būtiska nozīme dažādu telpu projektēšanā. Tās principi tiek piemēroti klienta vajadzībām no brīža, kad tiek uzsāktas sarunas par renovācijas projektu.


Terminu rakstībā "ergonomia" (ergonomika) pirmo reizi lietoja poļu zinātnieks Vojcehs Bogumils Jastržembovskis (Wojciech Bogumil Jastrzembowski) - poļu dabaszinātnieks, izgudrotājs. 1857. gadā savā darbā "Ergonomikas plāns, t. i., zinātne, kas balstās uz patiesībām, kas ņemtas no dabas zinātnēm".


Ergonomikas galvenais mērķis saistībā ar telpu dizainu ir uzlabot mēbeļu, dažādu priekšmetu un vides jeb telpas lietojamību.


Galvenie darbības principi

Lai gatavošana virtuvē būtu pēc iespējas ērtāka, ievērojiet vairākus pamatprincipus:


  • Virtuves ieejas durvīm jābūt vismaz 80 cm platām (vēlams 90 cm platām). To atvēršanai nedrīkst būt šķēršļu.

  • Attālums starp abiem darba trīsstūra (izlietne, ledusskapis, plīts) punktiem ir vismaz 110-120 cm, bet ne vairāk kā 2,7 m. Ērta eja virtuvē starp skapīšu rindām ir 90 cm, vai 110 cm, ja vairāki cilvēki vienlaicigi izmanto virtuvi.

  • Lai atvieglotu pārvietošanos un durvju atvēršanu, plānojot paralēlu vai U-veida virtuves mēbeļu izvietojumu. Šajā gadījumā platumam starp divām mēbeļu rindām jābūt ne mazākam par 120 cm un ne lielākam par 180 cm.

  • Atstājiet 80 cm attālumu starp sienu un pusdienu galdu virtuvē, lai ērti iekārtotos krēslā, un 110 cm attālumu starp sienu un galdu, lai aiz tā varētu kāds cits pārvietoties.

  • Maltītes zonas platums vienai personai ir 60 cm, t. i., 4 cilvēku ģimenei ir nepieciešams 120x60 taisnstūra galds.

  • Plānojot izvietojumu, ievērojiet šo principu - me mazāk kā 45-60 cm uz abām pusēm no izlietnes un 30-45 cm no plīts.

  • Pietiekama vieta produktu sagatavošanai - 1 m. Drošs attālums no plīts līdz tvaika nosūcējam ir 75-85 (gāzes plītīm), 65-75 (elektriskajām plītīm).

  • Virtuves darba virsmas augstums 85 cm ir piemērots cilvēkiem, kuru garums ir 150-170 cm. Augstumu izvēlieties atbilstoši savam augumam: zems (75-85) vai augsts (85-100), pareizais darba virsmas augstums ir nedaudz zem vidukļa.

  • Augšējā skapīša augstums virs apakšējā skapīša ir 45-60 cm, kas arī ir atkarīgs no cilvēka garuma. Ir jābūt iespējai ērti aizsniegt apakšējo virtuves skapīša plauktu bez taburetes.


Padoms: Lai noteiktu pareizo darba virsmas augstumu, salieciet rokas elkoni paralēli grīdai. Izmēriet attālumu no plaukstas līdz grīdai un atņemiet 15 - tas ir vēlamais augstums Jūsu virtuves iekārtas galda virsmai.







5 views
bottom of page